Vintersäkra bilen

Hösten har tagit ett starkt grepp om vårt land och vintern ses i horisonten. Det är inte alla som är riktigt glada över denna årstid och det kan man på många sätt förstå. Vi har varit van med en betydligt behagligare temperatur och inte haft behovet av att klä oss så mycket. Samma ska gäller med våra fordon, det gäller att vintersäkra bilen så den klara sig tills våren och solen strålar börja värma oss igen.

Vinterdäck

Det absolut mest nödvändiga är att byta till vinterdäck, detta då väglaget förändras enormt. Det kan skilja från bart väglag till snö och ibland is ganska snabbt. Där är däcken det som håller oss förhoppningsvis på vägen. Det gäller också förvisso att anpassa hastigheten efter väglaget. Bara för att vinterdäcken åker på så går det inte att köra som på sommarens väglag. Från den 1 oktober till och med den 15 april så får man köra bil med dubbade vinterdäck.

Motor- och kupévärmare

Om inte bilen står i ett varmt garage så kan en motor- och kupévärmare göra underverk för bilen för både förare och passagerare. Att få sätta sig i en varm bil tidigt på morgonen då man ska iväg till arbetet eller vad man nu ska åka är fantastiskt skönt. Det är också hälsosamt för bilen att vara uppvärmd innan den startas och det går snabbare att få upp värme både i kupé och motor. Helt klart är det hälsosamt för den som sätter sig i bilen vintertid som har haft motor- och kupévärmare på ett tag innan.

Kyl- och spolarvätska

Det gäller också att kontrollera så att man har frostskydd i både kylarvätskan och spolarvätskan. Minusgrader gör att vätska kan frysa och skada motorn om kylarvätskan inte har frostskydd i sig. Även spolarvätskan är viktigt att man har den blandad och klar med frostskydd. Även vintertid så vill man kunna spola av sin smutsiga framruta och om det inte finns någon frostskydd så kommer det inte att fungera som man önskar sig.