Svenska motorklassiker

Sverige och motorsport är två saker som alltid varit tätt sammanflätade. Genom åren har vi haft en rad kända motorprofiler som till exempel F1-föraren Ronnie Peterson, rallyförare som Björn Waldegård och Stig Blomqvist samt Indycarkungen Kenny Bräck. Förutom kända profiler så har vi ju i Sverige också ett antal kända tävlingar, vilka vi tänkte titta lite närmare på här nedan.

rallybil i full kareta

Svenska rallyt

Den årliga rallytävlingen i de värmländska skogarna i trakterna norr om Karlstad är Sveriges största motortävling alla kategorier. Till Svenska rallyt, eller Rally Sweden som faktiskt är tävlingens officiella namn sedan några år tillbaka, kommer hela världseliten i rally och kämpar på små, hala och krokiga skogsvägar i racet som ofta betecknas som det kanske tuffaste i hela VM-serien.

Novemberkåsan

Endurotävlingen som alltid körs i november månad, därav namnet, är kanske den mest klassiska motortävlingen vi har i Sverige, framför allt med tanke på att den körts ända sedan år 1915, vilket innebär att Novemberkåsan i år firar 100-årsjubileum.
Novemberkåsan betraktas ofta som mycket tuff, både på grund av den tuffa terrängen den körs i samt det faktum att två tredjedelar av tävlingen körs i totalt mörker.