Riskbedömning inom motorsporten

Det finns många race runt om i världen som är kända för att vara farliga men det finns ett som sticker ut lite extra. Jag pratar självfallet om Dakarrallyt. Sedan sin start har rallyt krävt många liv i allt från krockar till helikopterkrascher. Varför tar man riskerna, hur gör man bra riskbedömningar och finns det något farligare än Dakarrallyt?

två tärningar

Lär dig ta rätt risker

Inget spel är så bra på att lära ut riskberäkning som poker. Spelet går bokstavligt talat ut på att under spelets gång ta rätt risker så att man kan komma ut ur det hela med mer än vad man kom in i det. Precis samma sak gäller i rallyvärlden, vid varje sväng måste man balansera hastighet och risken det innebär med vinsten man får att ta sig runt kurvan en hundradel snabbare än motståndaren. Att börja spela poker online kan vara ett bra sätt att sätta sig in i riskavvägning, och om man till slut blir tillräckligt duktig kan man dessutom dra in en hel del pengar med det.

Ta dock riskerna vid rätt tillfälle, studier visar att fans av motorsport tar mer risker på vanliga vägar och sätter både sig och andra trafikanter i fara. Offroad fans har där en viss fördel då vi som grupp kan röra oss där det inte finns andra människor.

Det farligaste racet i världen

Vissa banor är helt enkelt svårare än andra, det är den tuffa sanningen. Ingen bana eller sport har dock ett så hemskt rykte som motorcykel racet på Isle of man. Under dess dryga hundraåriga historia har 237 människor dött, över två stycken per år. Trots detta är det en enormt populär väg att köra på och folk vallfärdar dit från hela världen. Frågan är egentligen, är det värt risken?