Köra timmerbil

Ett sätt att jobba professionellt med offroadkörning är att köra timmerbil. Nu är det ju inte helt och hållet offroad i och med att du faktiskt kör på vägar, även om de är skogsvägar.

Men du får tillbringa mycket tid ute i skogen och manövrera ett stort och tungt fordon längs smala, krokiga och ojämna vägar. Många yrkesförare gillar också att komma ut och arbeta med händerna, vilket man ofta får när man kör timmer, och det är ett förhållandevis fritt jobb.

Till en början kommer du att få använda företagets bilar, som är specialanpassade för just timmerkörningen. Förr eller senare kommer du dock säkert att vilja köpa ditt eget fordon – om så bara för att du gillar ditt arbetsverktyg och vill ha ett som bara är ditt. Fördelen med att äga en egen timmerlastbil är att du kan köra frilansjobb om du har lust och alltså kan tjäna lite extra.

Att köra på otillgängliga skogsvägar är dock oerhört påfrestande för vilket fordon som helst, och därför är det ett måste att lastbilen har byggts med den sortens förutsättningar i åtanke. Därför bör du ta kontakt direkt med tillverkaren för att hör vad de kan rekommendera. Om du vill ha mer än bara löften från tillverkaren bör du leta efter ett företag som erbjuder provkörningar: ett sådant är DAF Sweden. De anordnar regelbundet provkörningar, som gör att du får en känsla för maskinen innan du bestämmer dig för ett köp. Då kan du på egen hand se till att lastbilen klarar av de uppgifter som du senare ger den när du har genomfört ditt lastbilsköp.

Den här videon ger en bra bild av vad det innebär att köra timmerbil. Verkar det lockande? Då är det dags att skaffa lastbilskörkort.